Moxa op de naald (Tonetsukyu)
Bij deze methode schuif ik een klein stukje moxa op de acupunctuurnaald. Als het brandt, gaat de warmte via de naald diep je huid of spier in. Ook hierbij raakt de moxa je huid niet, maar voel je de warmte van binnenuit werken.
Moxa rijstkorrel techniek (Chinetsukyu)
Soms gebruik ik een piepklein bolletje moxa dat ik even op de huid leg en aansteek. Zodra jij de warmte voelt, haal ik het meteen weer weg. Zo krijg je precies genoeg warmte op de juiste plek.
Moxa lamp
Geen zin in rook? Dan is de moxa lamp een fijn alternatief. Deze lamp geeft diepe, aangename warmte af aan een groter gebied — heel effectief, helemaal rookvrij.
Moxa stick
Een moxa stick lijkt op een dikke sigaar en smeult terwijl ik hem boven je huid beweeg. Hij raakt je huid niet, maar je voelt de weldadige warmte op specifieke punten. Misschien ken je het wel van de toepassing bij een baby in stuitligging — dan wordt in week 37 het puntje van de kleine tenen verwarmd om het kindje te helpen draaien. Dit doe je natuurlijk altijd in overleg met je verloskundige of arts, en onder begeleiding van een ervaren acupuncturist.
Voorbeelden
Wil je weten hoe bijvoet in de praktijk gebruikt wordt? Op de site van mijn Japanse leverancier Kobayashi vind je een diavertoning van directe moxa en het gebruik ervan.